Billeje USA

Spar tid og penge. Vi sammenligner tilbuddene fra biludlejningsselskaber for dig i USA.

  • Omkostningsfri annullering
  • Bedste prisgaranti
  • 8000+ afhentningssteder
Indtast by eller lufthavnskode
Hvorfor reservere gennem os?
  • Omkostningsfri annullering Op til 48 timer før den planlagte afhentningstid
  • Bedste prisgaranti Har du fundet en bedre pris? Fortæl os om det, så giver vi dig et bedre tilbud
  • 8000+ afhentningssteder Afhentningssteder over hele verden
Vi sammenligner tilbud fra alle de kendte leverandører
Vi sammenligner tilbud fra alle de kendte leverandører

Billeje USA

  1. Hjem
  2. Biludlejning USA
EasyTerra Biludlejning USA er en uafhængig sammenligningsside for biludlejning. Vores system sammenligner priserne fra velkendte udlejningsselskaber, så du som kunde, altid kan reservere din lejebil gennem os til en konkurrencedygtig pris.

Seneste anmeldelser

Gennemsnitlig bedømmelse: 8.6 af 10 Antal kundebedømmelser: 216
Kjell Jensen National Car Rental Atlanta International Lufthavn
“Rigtig god oplevelse alt var bare som…”

“Rigtig god oplevelse alt var bare som det skulle , nemt og easy.”

10-10-2019 06:25
Ina Rasmussen Alamo Rent a Car 270 Atlantic Avenue
“Fantastisk service”

“Nemt at bestille. Ved afhentning gik vi fantastisk service af 2 hjælpsomme medarbejdere. Bilen var pæn ren. Aflevering blev udført lige eftet ankomst, uden problemer. Easyterra kan varmt anbefales.”

10-09-2019 08:45
Jan Knudsen Alamo Rent a Car Kansas City International Lufthavn
“Nemt at bestille”

“Nemt at bestille, og det gik nemt og hurtigt at få udleveret bilen ifht. ved nogle af de andre biludlejere.”

20-07-2019 19:46

Information om USA

Indledning

USA er et stort land i Nordamerika og består af halvtreds forskellige stater. Internationalt betragtes landet, som meningsfuld i det kulturelle, politiske og økonomiske område. Ikke alene er befolkningen forskelligeartet, men landskabet og klimaet varierer meget. Fra tørre ørkener og kolde polare områder til tropiske strande, finder du alt i USA. USA er et udviklet land, og takket være den store mangfoldighed, er der noget at gøre og se for alle.  

Historie

For ti tusind år siden boede forskellige stammer i USA. De kom fra Asien, og af europæiske opdagelsesrejsende blev de kaldt indianere. De var udspredte i hele landet. Indianerne levede hovedsageligt af fiskeri og jagt.

Christopher Columbus er kendt som han, der opdagede USA (i 1492). Dette er ikke korrekt, da vikingerne kom til landet fire hundrede år før (omkring år 1000). Efter Columbus genopdagelse, blev små kolonier udviklet. Europæerne regnede med at finde guld i Amerika. Under det femtende, sekstende og syttende århundrede besatte spanierne den sydvestlige del og Florida. Den første vellykkede engelske bosættelse var Jamestown, Virginia, i 1607. I 1624 etablerede hollænderne også en koloni: Ny Holland (New Amsterdam var en befæstet bosættelse i kolonien). Fyrre år senere måtte de overgive den til englænderne. Lige siden har New Amsterdam været kendt, som New York.

Den koloniale periode var præget af sammenstød mellem bosættere (primært englændere) og landets oprindelige indbyggere. Ved udviklingen af bosættelserne under kolonitiden var der mangel på arbejdskraft. Dette var en årsag til etablering af slaveri. Der var mange afrikanere, der arbejdede, som slaver for kolonisterne.

Efter den franske og indianske krig, besejrede bosætterne franskmændene i Canada i 1763. Krigen førte til en økonomisk nedgang og englænderne forlangte mere i skat. Kolonierne var tilbageholdende med at gøre dette og uafhængighedskrigen begyndte. Kolonierne vandt, erklærede deres uafhængighed i 1776 og dannede de Forenede Stater. Storbritannien trak sig tilbage fra USA kun i 1783. I 1787 fik landet sin første grundlov, hvor menneskerettighederne blev indført. I 1789 forbedres den amerikanske forfatning yderligere. En kongres blev dannet (bestående af Repræsentanternes Hus og Senatet), og landet udnævnte sin første præsident: George Washington.

Den følgende tid var domineret af udvidelsen. Dette resulterede i en krig med Mexico og indianerne. Amerika erobrede store dele af Mexico. Den nordlige del af Amerika blev industrialiseret, mens folk i det sydlige arbejdede i bomuldsplantager. Store grupper af sorte slaver arbejdede i disse plantager. Denne forskel skabte spændinger mellem nord og syd. De nordlige beboere ville ikke have noget at gøre med slaveri. Da Abraham Lincoln (som var imod slaveri) blev præsident, blev elleve sydlige stater adskilt fra USA. Den amerikanske borgerkrig brød ud i 1861. Den sydlige del (med 9 millioner indbyggere) havde ingen chance mod den rigere og moderne nord (med 23 millioner indbyggere). Mange amerikanere døde, men landet forblev forenet og slaveriet blev afskaffet. Den afrikansk-amerikanske befolkning havde ikke lige rettigheder, og ofte opholdt de sig med deres oprindelige mestre. Denne del af nationen var økonomisk, socialt og politisk dårligt stillede. De indfødte havde også en hård tid. Indianerne blev placeret i små reserver og de hvide landmænd overtog deres land.

Efter den amerikanske borgerkrig fik landet en meget stærk hær. Også til søs var USA mægtig. USA bredte sig til vest i løbet af det attende århundrede. Mere stater blev løbende tilføjet til landet. Befolkningen i USA voksede enormt. Adskillige anti-immigrations love blev udarbejdet. Et eksempel er den Kinesiske Exclusion Act (1882). Denne lov gjorde det umuligt for kinesere at emigrere til USA.

Kun under første verdenskrig kunne Amerika udvide sin indflydelse til Europa. Landet hjalp de allierede tropper fra 1917. I denne periode voksede det kommunistiske regime i Rusland. Dette førte til panik blandt amerikanerne, og landet begyndte at isolere sig. I 1920 blev produktionen, salg og eksport og import af alkohol forbudt. Forbuddet førte til kaos. Desuden faldt lønninger, mens overskuddet fortsatte med at vokse. I 1929 aktiekapitalen på Wall Street brød sammen, og der blev tale om en økonomisk krise.

Starten på anden verdenskrig markerede afslutningen af depressionen. Krigen skabte arbejdspladser. Efter et japansk angreb i Pearl Harbor på Hawaii, kunne USA ikke længere forblive neutral. Amerikenerne kæmpede på alle fronter, og havde stor indflydelse på de allieredes sejr.

Årene efter krigen blev præget af den kolde krig (1947-1991) mellem Sovjetunionen og USA. Der var en våbenhvile mellem den kapitalistiske vest (ledet af USA) og den kommunistiske østblok (ledet af Sovjetunionen). Begge lande var i besiddelse af et stort atomarsenal. Spænding øgedes, men atombomber blev ikke brugt.

Under den Kolde Krig kæmpede USA i Vietnam. USA støttede Sydvietnam, mens Nordvietnam var kommunist. Vietnamkrigen førte til stor rastløshed i USA. Dette blev udtrykt ved kvindernes, minoriteternes- og unges oprør. Den sorte befolkning, der ledtes af Martin Luther King, ønskede lige rettigheder. Oprøret fik noget succes: I 1964 blev en lov vedtaget, der sluttede raceadskillelse. Mange mennesker døde under Vietnamkrigen. I 1973 tvang USA sig selv til at trække sig tilbage, og den dårlige uddannede hær i den sydlige Vietnam blev overladt til sig selv.

I 1980 blev Ronald Reagan præsident. Han var antikommunist og handlede beslutsomt mod Sovjetunionen. Da Gorbatsjov kom til magten, var der samtaler mellem de to ledere for at sikre, at aftaler om våbenkontrol blev indgået. I 1988 kom George Bush til magten. Et år senere satte han og Gorbatsjov formelt et punktum for den kolde krig. Sovjetunionen faldt fra hinanden, således at USA mistede sin største modstander.

I 1992 kom Bill Clinton til magten. Under hans regeringstid voksede USAs økonomi. Otte år senere blev George W. Bush præsident. Den nye årtusinde begyndte med et angreb på World Trade Center i New York. Bush bebudede en krig mod terrorisme og den amerikanske hær forviste talibenerne fra Afghanistan. I 2003 trådte den amerikanske hær ind i Irak. De Forenede Nationer troede, at Irak havde masseødelæggelsesvåben, og støttede USA. Den amerikanske hær fik mange sejre, og også vidste, hvordan man kunne fange lederen Saddam Hussein. I øjeblikket har den amerikanske hær stadig ikke trukket sig tilbage fra Irak.

Samfund og kultur

Den samlede befolkning i USA består i øjeblikket af mere end 300 millioner indbyggere. Kun Indien og Kina har flere indbyggere. Etnisk set er USA et meget forskelligartet land. Mere end tredive etniske grupper, bestående af mindst en million mennesker, lever dér. En stor del af den samlede befolkning er af europæisk afstamning. De er for det meste fra Tyskland, Irland, Storbritannien, Italien, Skandinavien og de slaviske lande. Antallet af amerikanere med europæisk baggrund er faldende (relativt). Gennem masseindvandring er der mange indbyggere fra Asien, Afrika og Latinamerika. De oprindelige indbyggere i Amerika, som indianerne og inuitter udgør kun en procent af befolkningen.

Indbyggere i USA lever ujævnt fordelt over landet. Alaska og de vestlige områder er de mindst befolkede. I modsætning hertil er befolkningstætheden i de østlige dele meget høj. Cirka tre fjerdedele af befolkningen lever i eller omkring en by. Der er ikke mindre end 175 byer i USA med mere end 100.000 mennesker.

Cirka 80 % af amerikanerne er kristne. Af disse er mere end halvdelen protestanter og cirka 26 % er romersk-katolske. En lille procentdel af den amerikanske befolkning er jødisk eller islamisk. Desuden repræsenterer omkring 1 % af alle indbyggere hinduisme eller buddhisme. Landet har også nogle ‘sorte’ kirker, såsom ‘National Baptist Convention’ og ‘African Methodist Episcopal Church’. Indianerne har deres egen religion.

USA har ingen officielle sprog. Omkring 97 % af amerikanerne taler godt engelsk eller på højt niveau. Den største forskel mellem engelsk og amerikansk engelsk er variationen i udtalen. Der er også ord, hvis betydning er forskellige. Der er store grupper, der taler andre sprog. Især i de sydvestlige stater taler mange indbyggere spansk. Kinesisk er også udbredt. En lille og faldende procentdel taler sproget fra de oprindelige indbyggere.

Den amerikanske kultur er meget forskellig og har en stor indflydelse på det vestlige samfund. Overalt i verden findes amerikanske fastfood-kæder (f.eks. McDonald′s). Coca Cola bliver også drukket i hele verden. Mange typer af musik finder sin oprindelse i Amerika, såsom blues og jazz. Amerikanske film og tv-programmer kan ses overalt; alle kender Frihedsstatuen og amerikanske sportsgrene (såsom baseball og basketball) er spillet i mange lande.

Den politiske situation

USA er en forfatningsmæssig republik. Forholdet mellem magten i Føderationen og delstaterne er lovgivet. Også det separate forhold mellem den lovgivende, dømmende og udøvende magt er reguleret ved lov. Den dømmende magt ligger i hænderne på Kongressen. Dette består af Repræsentanternes Hus og Senatet. Senatorer vælges for seks år. Vicepræsidenten er formanden for Senatet. Repræsentanternes Hus består af 435 medlemmer, der vælges for to år. Hver stat er repræsenteret i Repræsentanternes Hus. Fordelingen er baseret på befolkningstætheden i en stat.

Kongressen ledes af præsidenten. Præsidenten har den udøvende magt i sine egne hænder. Præsidenten vælges af folket for en indirekte periode på fire år. De stemmer for et kollegium af 538 vælgere fra alle stater og District of Columbia. Vinderen fra en stat får alle vælgerene, som derefter stemmer på den kandidat med flest stemmer. Præsidenten har stor magt. Han kan stemme imod en lov, der er godkendt af Kongressen. Den dømmende magt ligger hos Højesteret. Landet er opdelt i føderale distrikter, der har føderale banker. Højesterettet er den højeste domstol i USA. Dens vigtigste opgave er fortolkningen og håndhævelsen af forfatningen.

Udenrigspolitik, forsvar, valutaforvaltning, handelsforvaltning, forholdet mellem 51 stater og beskyttelse af menneskerettighederne er nedfældet i forfatningen fra den føderale regering. I praksis er den føderale regering også aktiv i velfærd og uddannelse. Officielt hører sidstenævnte opgaver til staterne selv.

En vidtrækkende militære og økonomiske magt er karakteristisk for USA. USAs udenlandske relationer er også ofte et vigtigt emne i den internationale politik. Reaktioner til dens politiske mål er ofte kraftige og regeringen får hård kritik. De amerikanske borgere er ofte i oprør mod Kongressens beslutninger. Men USA kan ofte være afhængige af international bistand. Især Storbritannien, Australien, Japan og Polen er nære allierede.

George Walker Bush var USAs tidligere præsident. Præsident Bush var medlem af det Republikanske Parti. I 2000 og 2004 besejrede Bush demokraternes kandidater. Det Republikanske Parti og Demokraterne har været de største politiske partier siden midten af det nittende århundrede.

Bush var kendt for sin aggressive internationale politik. Hans beslutninger giver ofte meget kritik. Under ledelse af præsidenten Bush, amerikanerne erklærede krigen mod både Afghanistan og Irak. Hans anden periode blev domineret af den internationale terrorisme. Efter angrebet på World Trade Center i New York, erklærede Bush krig mod trerrorisme. Bushs indenrigspolitik blev kendetegnet ved skattenedsættelser og en foranstaltning for at forbedre situationen for de ældre og syge.

Økonomi

Økonomisk set er USA det største land i verden. Landet har en markedsorienteret økonomi og er den største forbruger af energi i verden. Regeringens indflydelse i forholdt til økonomien er begrænset. Den vigtigste sektor er servicesektoren. Omkring tre fjerdedele af befolkningen er beskæftiget i denne sektor. Amerika er rigt på naturressourcer såsom kul, olie, gas, metaller og mineraler. Landbruget er ligeledes af stor betydning for økonomien. Amerika er den største producent af majs, sojabønner, ris og hvede. Ud over disse landbrugsprodukter, eksporteres også mange andre produkter. Amerikas fremstillingssektor består hovedsagelig af bilproduktion, fly, stål og elektroniske udstyr. Endelig er turisme også en vigtig indtægtskilde. I 2003 var USA, før Frankrig og Spanien, turisternes mest besøgte land. De fleste turister er fra Canada.

Canada, Kina, Mexico, Japan og Storbritannien er USAs vigtigste handelspartnere. Handelsforholdet mellem Canada og USA er verdens største, målt ved den værdi, der krydser grænsen dagligt.

Den økonomiske aktivitet varierer i dele af USA. New York City er det finansielle centrum; Los Angeles er vigtigt for film- og tv-produktion og Midtvesten er kendt for sin sværindustri. Omkring tredive procent af USA består af skovområder. Disse skove levere ikke kun tømmer, men også anvendes til rekreative formål, naturbeskyttelse og fødevareforsyning. Fiskeri giver et lille bidrag til økonomien. Til dette formål er Stillehavet og den Mexicanske Golf særlige vigtige. I Texas kan du finde det petrokemiske centrum, og økonomien i det sydøstlige del er baseret især på medicinsk forskning og tekstilindustrien.

Amerika har ingen udviklet socialt system. En rimelig mængde af mennesker (i forhold til vestlige vilkår) lever under fattigdomsgrænsen. Der er en stor økonomisk ulighed. Underskuddet på handelsbalancen er genstand for mange (inter) nationale kritikker og gør mange amerikanske politikere urolige. Men den amerikanske økonomi fortsætter med at vokse, og det kan siges, at USA har den dominerende økonomi i verden.

Geografi og klima

USA har den største befolkning i verden efter to lande (Indien og Kina). Med hensyn til landets størrelse, USA, med et areal af 9.809.155 km², er på fjerdepladsen bag Kina, Rusland og Canada. Med vådområder inkluderet, er USA større end Kina. Landet er en nordamerikansk føderation og omfatter 50 stater og District of Columbia.

USA grænser på til Canada (i nord) og Mexico (i syd). I den østlige del grænser landet op til Atlanterhavet, i vest grænser op til Stillehavet og i den sydøstlige del grænser op til den Mexikanske Golf. Alaska, en af de to stater, der ikke ligger ved siden af en anden stat, grænser op til Stillehavet, Beringstrædet og det Arktiske Hav. Hawaii ligger heller ikke over for andre stater; denne stat ligger midt i Stillehavet. USAs samlede kystlinje er næsten 20.000 kilometer.

Hovedstaden i USA er Washington. Det Hvide Hus er beliggende der (præsidentens bopæl). Washington er det politiske centrum i landet. New York er den største by i USA, og også det økonomiske centrum. Det er en af de vigtigste byer i verden. Andre store byer i USA omfatter Houston, Philadelphia og Phoenix. Den største stat i USA er Alaska. Det er også den mest tyndt befolkede stat. Den mindste stat er Rhode Island. California har den største befolkning og Wyoming har den mindste befolkning.

Det højeste punkt i USA er Mount McKinley. Dette bjerg er intet mindre end 6194 meter højt. USAs landskaber er meget forskellige. Den østlige del består hovedsagelig af bakker og skov. Appalachia danner en lav bjergkæde i øst. De fem Store Søer ligger i det centrale nord. Sydøst består hovedsageligt af subtropiske skove og mangrovetræer, især i Florida. Dale i Ohio og Tennessee ligger vest for Appalachia. Disse dale består af rullende bakker og frugtbar jord. Rocky Mountains dækker en stor del af det vestlige Amerika. Mellem de høje bjerge og de stenede bjerge i Cascades og Sierra Nevada ligger et ørkenområde. Den sydlige del af dette er kendt, som Great Basin. Den sydvestlige del af landet består hovedsageligt af ørkenområder. Blandt andet Grand Canyon ligger her. Vestkysten består hovedsageligt af bjergrigt område.

I USA svinger klimaet ligesom landskabet. Den nordøstlige del af landet domineres af et fugtigt klima. Der falder meget sne om vinteren, mens der om sommeren kan temperaturen stige til næsten fyrre grader celsius. Midtvesten har et kontinentalt klima med varme somre og kolde vintre. De sydlige stater har mindre strenge vintre end de midtvestlige stater. Disse stater har mest solskin. Nogle stater, såsom Hawaii og Florida har et tropisk klima. Et køligt klima dominerer den nordlige del af landet. Både vintre og somre er koldere med meget nedbør. I nordvest skinner solen mindre. Der er meget regn, og somre og vintre er ikke så forskellige, som i resten af landet. Desuden har nordkysten og Alaskas egne et polart klima. Sletterne, vest for Mississippi-floden, består af semi-ørkenområder. Great Basin i den sydvestlige del består af ørken. Der er meget lidt regn.

USA har ekstreme vejrforhold. Landet bliver jævnligt ramt af orkaner. Disse finder sted primært i sydøst. Orkanerne truer især kysterne. Jordskælv og tornadoer skaber også ofte store problemer. Hertil kommer, at varmen til tider truer amerikanernes sundhed. Desuden fremskynder det skovbrande.

Trafik og infrastruktur

Amerika har en effektiv og velholdte vejnet. Der er mange motorveje i landet. Disse forbinder stater, byer og landdistrikter. Amerika er bilernes land. Bilejerskab blandt amerikanerne er meget høj. Hver stat har sine egne trafiklove. Reglerne afviger ikke meget fra hinanden, men du skal stadig være forsigtige, når du lejer en bil. Hastighedsbegrænsninger er angivet i miles. I de fleste stater er du berettiget til at køre fra en alder af seksten år. Sommetider er alderen atten år. I de fleste stater er det obligatorisk at køre med sikkerhedssele når man sidder foran. Der er også stater, hvor du skal bruge sikkerhedssele bagved.

Du kan også vælge at udforske landet med tog. Jernbanenettet er underudviklet i forhold til Europa, det er ikke så almindeligt at rejse med tog som i Europa. Der er et transkontinentalt jernbanenet. Dette bruges primært til transport af fragt mellem de nederste 48 stater. Passagerer service er under ansvar af ‘Amtrak’, blandt andre. USA har ingen højhastighedstog. Mange store amerikanske byer har en underjordisk metro. New York City har det mest omfattende netværk af undergrundsbaner og underjordiske tog.

At rejse med bus er den billigste måde at rejse i USA, og mange mennesker benytter sig af dette. Greyhound Bus Company tilbyder kun transkontinentale tjenester i USA.

Den mest populære måde at rejse lange afstande er med fly. I betragtning af de enorme afstande, der skal dækkes i landet, er der mange flyvninger. At rejse til og fra USA foregår naturligvis med fly. Landet er godt gearet til mængden af mennesker, der bruger luffart. Store lufthavne er O' Hare International Lufthavn, Los Angeles International Lufthavn, Dallas-Fort Worth International Lufthavn, John F. Kennedy International Lufthavn (i New York City), San Francisco International Lufthavn, Denver International Lufthavn, Miami International Lufthavn og Orlando International Lufthavn.

Mexico har den største indlandshavn. De største havne i USA ligger i følgende byer: Houston, Los Angeles, San Francisco, New Orleans, New York, Baltimore og Newport. Vandveje er ofte anvendt til godstransport, men også for passagertransport.

Tidszone

De tilgrænsende stater i USA er opdelt i fire tidszoner. Fra øst til vest er den østlige (GMT -5), Central (GMT -6), Bjerg (GMT -7) og Stillehavet (GMT -8). Alaska ligger i tidszonen GMT -9 og Hawaii har en tidszone på GMT -10. Bortset fra Arizona og Hawaii har folk i alle stater en sommertid.

Mad og drikke

I USA kan folk lide en solid morgenmad. Amerikansk morgenmad er normalt med røræg, bacon, bagels eller vafler (pandekager) med sirup. Mange amerikanere spiser meget og usundt, hvilket gør landet til at lide af fedme. Amerikanerne elsker kød og store grill. USA er også kendt for de store antal fastfood-kæder. McDonalds, Burger King og Kentucky Fried Chicken er udbredt. Amerikanerne spiser mange hamburgere og er kendt for at være sande cola drikkende. Udover fastfood restauranter kan du selvfølgelig finde masser af andre restauranter i USA. Køkkenet er påvirket af alle de forskellige kulturer, der lever i landet. Dette giver dig masser af udenlandske fødevarer, som kinesisk, mexicansk og italiensk. Portioner er altid meget store. Det er almindeligt at give drikkepenge på restauranter. Tjenere får meget lidt i løn. For en god service gives ofte fra 15 til 20 procent i drikkepenge. 

For at være i stand til at besøge en bar, skal du være mindst atten år og medbringe et gyldigt ID med dig. Reglerne om alkoholforbrug er strenge. For at købe og drikke alkohol er aldersgrænsen 21 år. At drikke i offentligheden eller have alkoholflasker i bilen (med undtagelse af bagagerummet) er ikke tilladt.

Husly

Hoteller findes næsten overalt i USA. Mange værelser har aircondition, et badeværelse og et fjernsyn. Det er klogt at reservere plads i forvejen. Du kan bestille hoteller gennem telefon. Opkaldet er gratis. Der er ofte moteller ved siden af motorveje. Disse er billigere end hoteller, men har færre faciliteter. Hoteller og moteller i og omkring byerne er dyrere end dem i landdistrikterne. Uden for byerne er der vandrehjem. Især rygsækrejsende overnatter her for en billig pris. Yngre mennesker, der opholder sig i USA i lang tid, kan vælge at leje et værelse på en universitetscampus. Campingsentusiaster kan vælge mellem offentlige campingpladser (i nationalparker, statslige parker og statslige skove) og private campingpladser. Det er mere almindeligt at bo i en autocamper eller campingvogn end i et telt. Du kan også overnatte i en Bed & Breakfast (også kaldet ‘gæstehus’). Disse findes også overalt. Prisen på et gæstehus er ofte højere end et motel. For en unik oplevelse, kan du også bestille en overnatning på en ranch. Dette kan sammenlignes med at campere på en gård. Her kan man ridde på heste og du kommer i kontakt med den typiske ‘vestlige’ kultur.

Eksterne kilder

For mere information om USA, anbefaler vi Google, og de følgende kilder:

Alle byer i USA

EasyTerra Biludlejning USA sammenligner priserne fra biludlejningsselskaber i følgende byer:

Andre byer