Billeje Spanien

Spar tid og penge. Vi sammenligner tilbuddene fra biludlejningsselskaber for dig i Spanien.

Rejs uden bekymringer med EasyTerra. Spar op til 60 % på prisen på alle større biludlejningsfirmaer i Spanien.

  • Omkostningsfri annullering
  • Bedste prisgaranti
  • 8000+ afhentningssteder
Indtast by eller lufthavnskode
Hvorfor reservere gennem os?
  • Omkostningsfri annullering Op til 48 timer før den planlagte afhentningstid
  • Bedste prisgaranti Har du fundet en bedre pris? Fortæl os om det, så giver vi dig et bedre tilbud
  • 8000+ afhentningssteder Afhentningssteder over hele verden
Vi sammenligner tilbud fra alle de kendte leverandører

Billeje Spanien

  1. Hjem
  2. Biludlejning Spanien
EasyTerra Biludlejning Spanien er en uafhængig sammenligningsside for biludlejning. Vores system sammenligner priserne fra velkendte udlejningsselskaber, så du som kunde, altid kan reservere din lejebil gennem os til en konkurrencedygtig pris.

Seneste anmeldelser

Gennemsnitlig bedømmelse: 8.1 af 10 Antal kundebedømmelser: 582
Bente Bilberg Hiper Rent a Car Palma de Mallorca Lufthavn
“Alt fungerede 100% og nemt”

“Alt klappede, nem afhentning, transport til/lufthavn ukompliceret/ nemt - aflevering hurtig og problemfrit selvom der var mange mennesker - klar til at booke hos jer en anden gang”

11-08-2019 16:48
Kurt Møller Wiber Rent a Car Palma de Mallorca Lufthavn
“Hurtig og nem betjening”

“Hurtig og nem betjening, ingen problemer, hurtig transport til og fra lufthavn”

18-06-2019 13:46
Niels Schoubye Wiber Rent a Car Málaga Lufthavn
“Fik først en vogn udleveret med udslidt…”

“Fik først en vogn udleveret med udslidt bøsning i bærearm etc. Man byttede lynhurtigt til en anden vogn. Ved modtagelsen af begge køretøjer var oplyste skadesfotos kun 30 % af de egentlige skader! Ved aflevering ingen problemer da samtlige skader var på min tablet. Et meget smilende og venligt personale. Må meddele at jeg selv er proff.bilmand . Mvh. Niels Senior”

05-06-2019 17:42

Information om Spanien

Introduktion

Spanien er beliggende i det sydvestlige Europa, og det er et populært feriemål for mange turister. Du vil finde pragtfulde strande og historiske byer med bemærkelsesværdig arkitektur. Landskabet er forskelligartet og temperaturer behageligt. Delvis den voksende turisme er Spanien blevet et af verdens vigtigste økonomier.

Historie

I forhistorisk tid var Spanien beboet af forskellige folkeslag. Romerne formåede at erobre hele den iberiske halvø. De invaderede landet i det andet århundrede f. Kr., og regerede indtil det femte århundrede e. Kr.. Visigoter (en germansk stamme) overtog magten, til gengæld blev de slået temmelig hurtigt af maurere (muslimer fra Afrika). Romertiden er stadig grundlaget for Spaniens kultur.

På maurernes tid var der en maurisk-spansk kultur med byen Cordoba som centrum. Den islamiske indflydelse på det sydlige Spanien er stadig til stede i dag. De kristne ønskede at generobre Spanien og det var en langvarig proces. I 1212 blev maurerne besejret, men deres kultur fortsatte med at eksistere side om side med den kristne kultur. Det var først i 1492, at Spanien blev officielt genforenet, og jøder og muslimer var konverteret til kristendommen eller tvungen til at forlade landet. Mere end 120.000 forlod Spanien. 

Ligesom Portugal påtog Spanien opdagelsesrejser. I 1492, Christopher Columbus, som sejlede under spansk flag, opdagede det forjættede land: Amerika. Under Habsburgs regeringen i det 16. århundrede blev Spanien en verdensmagt. Carlos V udvidede sin magt over forskellige lande. I det 17. århundrede (den Spanske Guldalderen), kongeriget regerede europæiske lande (såsom Nederlandene og Belgien), såvel som lande i andre dele af verden, som Argentina, Chile og Filippinerne.

Efter Guldalderen begyndte Spanien at går i opløsning. Landet var plaget af inflation og måtte kæmpe utallige krige. Langsomt mistede det sine kolonier og international magt. Undergang af det engang mægtige imperium gav anledning til megen selvkritik. Det var en vanskelig tid med politisk ustabilitet, fattigdom og regionale forskelle. I sidste ende førte dette til general Francisco Francos diktatur. Spanien blev en republik. Franco sympatiserede med det nazistiske Tyskland og fascistiske Italien. På trods af dette formåede generalen, at opretholde en kvasi-neutral holdning under Anden Verdenskrig.

I 1947 genoprettede Franco demokratiet. En konge blev udnævnt. I 1955 blev Spanien medlem af De Forenede Nationer. Det satte et stop for års isolation. I 1960'erne blomstrede den spanske økonomi og landet efterhånden forvandlede sig til en moderne industrination med en blomstrende turistindustri. I 1975 døde general Franco og Juan Carlos I blev den nye konge i Spanien. I 1978 sørgede han for Spanien til at blive et parlamentarisk demokrati. I 1980'erne, i tillæg til Catalonien og det baskiske land, andre regioner også blev selvstyrende. For den baskiske befrielsesbevægelse, ETA, dette var ikke nok, og der var adskillige terrorangreb.

I 1982 blev Spanien medlem af NATO, og i 1986 blev medlem af Det Europæiske Fællesskab (EF). ETA's radikal nationalisme fortsatte med at skabe problemer. I 1998 blev en våbenhvile med ETA annonceret. Et år senere var situationen tilbage til den måde de havde været før våbenhvile blev annonceret. International terrorisme også forårsagede en masse panik. I 2004 blev Madrid ramt af flere bombeangreb. I første omgang fik ETA sylden for dette. Men det er mest sandsynligt, at al-Qaeda stod bag angrebene, det kommer sig af, at Spanien havde sendt tropper til Irak. Efter angrebene blev tropperne trukket tilbage fra Irak.

Samfund og kultur

Spanien har over 40 millioner indbyggere. Landet er temmelig tyndt befolket og de fleste mennesker bor i byområder langs kysten. På grund af besættelsen af mange folkeslag den spanske befolkning er meget heterogen. Der er forfædre til bl.a. ibererne, romere, visigoter, berbiske, keltere og vandaler. I den nordøstlige del af landet er katalanere og i nordvest galicisk og baskisk folk. Der er også en befolkningsgruppe kaldet Gitanos eller sigøjnere. Siden 1980 er mange indvandrere flyttet til Spanien. Mange af dem kom fra Sydamerika, Afrika og Østeuropa. Den store tilstrømning af indvandrere har bidraget til landets voksende økonomi.

Spaniens officielle sprog er castiliansk, et sprog de fleste mennesker kender som 'spansk'. Det er et romansk sprog, der er påvirket af latin samt andre sprog. Regionale sprog som catalansk, galicisk, baskisk og (Aranean?) er også anerkendt som sprog. Disse officielle regionale sprog stadig tales i store dele af landet. Udover til disse sprog er der også en række dialekter. I turistområder, udenlandske residenter, såvel som de ansatte i turistbranchen og turisterne selv, også taler tysk og engelsk.

Romersk-katolsk kirke er den dominerende religion. Mere end 80 % af alle mennesker er romersk-katolske. Denne høje procentdel skyldes delvis på grund af general Franco, der plejede at tvinge folk til at konvertere til kristendommen. Mange mennesker er officielt romersk-katolske, men de går ikke til kirke på regelmæssig basis. I dag er færre og færre spaniere tiltrukket af kirken. Omkring fire millioner ikke længere klæber sig til nogen religion, og derudover findes 800.000 muslimer. Selv om den romersk-katolske kirke er imod homoseksuelle ægteskaber, et flertal af den spanske befolkning stemte for. Dette viser, at indflydelsen fra kirken er aftagende. Landdistrikterne halter bagefter byområderne. I landdistrikterne tager stadig pilgrimme på pilgrimsrejser til hellige steder.

Spaniens nuværende kultur stammer fra romertiden. Men den spanske kultur er ikke ensartede. De forskellige (og til tider semi-autonome) regioner ofte har deres eget sprog og kultur. Oftere end ikke, folk føler sig lige forbundet til deres regionale kultur, som de gør til den nationale kultur. Spanier er kendt som et venligt folk. Der er nationale festivaler, der fejres med begejstring. Trods protester bliver tyrefægtning fortsat afholdt. Landet har også mange berømte kunstnere. Arkitekten Antonio Gaudí blev verdensberømt. De fleste mennesker har også hørt om maleren Pablo Picasso og Salvador Dalí.

Politisk situation

Spanien har et konstitutionelt monarki. I 1975 blev Juan Carlos konge af Spanien. Kongen har immunitet og har en indflydelse på en række vigtige spørgsmål. Det spanske parlament består af to kamre: Kongressen af Repræsentanter og Senatet. Kongressen har 350 medlemmer, der vælges hvert fjerde år. Fra 18 år er folk berettigede til at stemme. Senatet har 259, der er udpeget af provinserne. Kongressen vælger statsministeren. José Luis Rodriguez er Spaniens nuværende premierminister. Hans parti, det spanske Socialdemokratiske Arbejderparti (PSOE), vandt valget i 2004.

I praksis kan Spanien betragtes som en føderation af autonome befolkningsgrupper. Magten er decentraliseret. De forskellige befolkningsgrupper eller regioner har for eksempel et unikt uddannelses- og sundhedssystem. Selv love varierer fra region til region. Nogle regioner vil have større selvstændighed end de har i øjeblikket. Dette gælder frem for alt for regioner, som er domineret politisk af nationale partier. Et godt eksempel er det baskiske land.

Spanien var det første land i Den Europæiske Union (EU), der afholdt en folkeafstemning om den Europæiske Forfatning. De fleste af sine indbyggere havde en positiv holdning til en eventuel fremtidig Europæisk Forfatning. Men forfatningen er ikke kommet endnu. Mange andre EU-lande forkastede forfatning.

Økonomi

I Spanien begyndte industrialiseringen sent. I lang tid var landet overvejende agrarisk. Siden 1950'erne har industrien udviklet sig. Servicesektoren er også vokset betydeligt. Især turismen giver gode indtægter.

På grund af den hurtige økonomiske vækst, strukturen i den faglige befolkning har ændret sig. Mens 50 % af befolkningen arbejdede i landbruget i fortiden, det er nu kun en lille procentdel (7 %). Over hele landet er kornet produceret, men også vin og olivenolie er vigtige eksportprodukter. Desuden eksporterer landet citrusfrugter, korn, hør, tobak og bomuld.

De vigtigste industrier er beliggende, blandt andre steder, i Barcelona, Madrid, Valencia, Vizcaya og Zaragoza. Især olieraffinaderi og produktion af kemiske stoffer, transport midler og elektrisk udstyr er vigtige brancher for Spaniens industri. Tyskland, Frankrig, Nederlandene, Storbritannien, Italien og USA er vigtige handelspartnere.

Spanien har vokset til at være en af de vigtigste økonomier i Europa. BNP per indbyggere, forventet levetid og livskvalitet er meget høj. Landet er et ledende medlem af Den Europæiske Union. I 1999 blev Spanien et af de første lande til at indføre euroen som sin valuta. I Premierminister Aznars tid i embedet var en periode med liberalisering, privatisering og deregulering. Denne gavnede økonomien og arbejdsløsheden faldt. Nuværende premierminister, Rodriguez Zapatero, ønsker at tilskynde innovationen, forskning og udvikling. Hertil kommer, at han ønsker at bekæmpe svig og mindske den offentlige intervention.

Geografi og klima

Spanien er beliggende i det sydvestlige Europa og sammen med Portugal udgør den iberiske halvø. Landets samlede areal er omkring 505.990 kvadratkilometer. Madrid er hovedstaden i landet. Frankrig, Portugal og Marokko (adskilt ved Gibraltarstrædet) er dets naboer. I alt har Spanien en kyststrækning på næsten 5000 kilometer. Øgrupper Balerarerne, De Kanariske Øer og (the Pityus) øer hører ligeledes til Spanien, ligesom Ceuta og Melilla (to spanske enklaver i Marokko).

Spaniens fastland er domineret af store sletter og bjergkæder, som Pyrenæerne og Sierra Nevada. Talrige floder har oprindelse i disse bjergkæder. Eksempler på dette er Tajo-floden (Tajo), Ebro og Duero. Madrid er den højest beliggende hovedstad i Europa. Mulhacén er det højeste bjergtop på det spanske fastland. Dette bjerg ligger i Sierra Nevada og er 3.482 meter højt. Det eneste lavland er placeret i nærheden af kystområder, for eksempel i Andalusien. Disse kaldes den andalusiske flader. Middelhavet, Biscayabugten og Atlanterhavet er alle Spaniens kyster.

På grund af det uregelmæssige landskab er klimaet ikke ensartede. Der er store klimatiske forskelle mellem de forskellige områder i Spanien. Ud på landet er der et jordklima. Vintrene her er kolde og somrene er varme. I løbet af sommeren kan temperaturer stige til svimlende 40 grader. I den østlige del af Spanien, på kysten, er der et middelhavsklima. Somrene er varme og tørre og vintrene er milde. Ikke megen regn falder her. Den nordlige kyst har et moderat maritimklima. Somrene er kølige og vintrene er milde. Der er relativt meget regn og som følge heraf er landskabet i denne region grøn. Somrene her er ikke meget varme og vintrene er kolde. De Kanariske Øer har et subtropisk klima. Der er solskin hele året rundt. Om sommeren er den gennemsnitlige temperatur 27 grader og i resten af året er den gennemsnitlige temperatur omkring 22 grader. Dette gør disse øer til et populært feriemål for mange turister.

Trafik og infrastruktur

Spanien har over 100 lufthavne. Der er ikke færre end 33 lufthavne, som også levere internationale flyvninger. Vigtige lufthavne er Barajas i Madrid og Barcelonas lufthavn. Det er en statslig virksomhed og levere både nationale og internationale flyvninger. Andre vigtige internationale lufthavne i Spanien er, blandt andre, Alicante Lufthavn, Gerona Lufthavn, Malaga Lufthavn, Sevilla Lufthavn, Valencia Lufthavn.

Det spanske jernbanenet er reguleret af statens selskab REBFE. Det samlede net omfatter omkring 13.000 kilometer spor. Sammenlignet med resten af Europa er tog billetterne billige. Der er jernbaneforbindelser mellem næsten alle byer i Spanien. I gennemsnit kører disse tog på 200 kilometer i timen, hvilket betyder, at du vil nå din destination hurtigt. I forskellige byer kan du også rejse med metro.

Der er mange busselskaber i Spanien, både offentlige og private virksomheder. Kvaliteten af servicen er ofte høj. Mellem byerne er forbindelserne gode, men i landdistrikterne er der færre busser. Om søndagen er der også færre busser. Rejsen med bus er ofte billige og rimeligt komfortable.

Mange spanske motorveje har betalingsbokse. Det spanske vejnet dækker omkring 317.000 kilometer, hvoraf 2.000 blev tilføjet for nylig. Den vigtigste hovedvej går fra Frankrig hele vejen til Alicante. Mennesker kører på højre side af vejen.

Barcelona, Valencia, Palma de Mallorca, Malaga, Cadiz, Las Palmas og Tenerife har de største havne i Spanien. Transmediterranea er det vigtigste færgeselskab. Færger sejler, blandt andre steder, til De Baleariske Øer, Nordafrika og De Kanariske Øer.

Tidszone

Spanien har en tidszone på GMT +1 (CET). De Kanariske Øer, som Portugal, er på GMT. I løbet af sommeren stilles uret en time foran.

Mad og drikke

Ikke kun landskabet og klimaet er meget forskelligartet. Det spanske køkken byder også på et stort udvalg, og er påvirket af forskellige kulturer. Hver region har sine egne specialiteter. Produkter, der bruges i hele landet er vin, ost, bælgplanter, ris og grøntsager. Paella er en berømt ret med ris og skaldyr. Spansk tortillas (kartoffel omelet) og Gazpacho (koldt tomatsuppe) er også spist overalt. Tapas er spansk delikatesser. De er små snacks, der tjente officielt til at udfylde perioden mellem frokost og middag. I udlandet har tapas også fanget på, og i de forskellige lande er der tapasbarer. Spanske retter er ofte enkle, men kvaliteten er høj og maden er frisk.

Spanien er kendt for sine lækre vine. En typisk spansk vin er for eksempel Sangria (frugt vin). Også Rioja serveres overalt. Mange spaniere drikker billig bordvin med deres måltider. Andre kendte spansk drikkevarer er Horchata (en mælk drink) og Clara (øl blandet med en mild drink). Generelt er spansk øl ikke særlig stærk. Både spansk og udenlandske øl er til rådighed.

I Spanien er det almindeligt at spise to varme måltider om dagen. Frokost spises omkring klokken 15:00 og aftensmad så sent som 21:00. Du bør huske dette, når du er på udgik efter en restaurant. Drikkepenge er normalt inkluderet i regningen. Det er dog almindeligt at forlade et lille beløb på bordet.

Husly

På grund af de mange turister, der vil være nok hoteller til din behov. Kvaliteten af hotellerne er rimeligt og du vil ofte få en varm velkomst. Campister har et valg fra meget enkle til meget luksuriøse. Vandrehjem tilbyder en relativt billig måde at tilbringe natten. Der er ikke mange vandrehjem i Spanien, men der er nok i de store byer. Du kan også leje sommerhuse fra organisationer eller private personer. En unik spansk form for indkvartering er et 'parador'. Denne form for indkvartering er ejet af staten og det giver dig mulighed for at få kendskab til den traditionelle spanske kultur. Paradores er ofte beliggende i naturskønne omgivelser og kan være beliggende i historiske såvel som moderne bygninger.

Eksterne kilder

For mere information om Spanien anbefaler vi Google, og de følgende eksterne kilder: